Alkotó Szándék

szeptember 22, 2009

Az élő művészet éjszakája (első nap) – ArtAlom 5. élőművészeti fesztivál

Filed under: Beszámoló — norubi @ 11:07 de.

Egerben a korábban Nyílt Térnek nevezett élőművészeti fesztivál a megjelenésekor hiánypótló kezdeményezésnek számított és tudomásom szerint napjainkban sincs hasonló a történelmi városban. Évente tehát egyszer adózhatunk csupán a performance, e különös művészeti ág hódolatának egybekötve némi zajzene-élvezettel. Az idén a roppant eredeti ArtAlom névre keresztelt fesztivál első napja olyan volt, amilyen… valakinek csalódást okozhatott, véleményem szerint azonban nem volt rossz. Pedig rosszul indultak a dolgok, ami az élő előadásokat illeti.

Mindenek előtt azonban fontos újítás a korábbi négy évhez képest, hogy a műsorsorozat nyitányaként film vetítésen vehetett rész a kedves publikum, és nem is akármilyen filmet nézhettünk meg. A CineFeszt (nívós hazai, de nemzetközi jelentőségű fesztivál) beválogatott filmjeiből a Welcome to Hebron című dokumentumfilmet tekinthettük meg, szép, fehér falra projektálva. Az izraeliek által megszállt palesztin Hebron város (tartomány?) mindennapjait mutatja be a film, a hagyományosan legobjektívebb narrátor, egy gyermek, illetve kamasz szemszögéből. Leila igazán jó a narrátor jó választás volt a  narrátor “szerepére”… Értelmes, aranyos lány, aki a nehezen élhető ellenséges közeg kellős közepén lakik. A film kezdetén magára ölti hagyományos fátylát és azt ecseteli, hogy vallása szabad választása és nem erőltette rá senki. A folyamatosan bekapcsolt kamera szenvtelenül veszi a palesztin gyerekeket, amint detektorral vizsgálják át őket az izraeli katonák, minden nap, iskolába menet. Ez a helyzetről sokat mondó képsor többször is megjelenik a filmben. A kamera azt is rezzenéstelen nyugalommal veszi fel, amikor az izraeli gyerekek szidják, ócsárolják, kővel dobálják meg a palesztinokat. Az alkotók nagyon helyesen a történteket átélő Leilára bízzák az ítéletet, de  amásik oldal is meghallgattatik, igaz a korábbi eseményeket látva, véleménye erőtlen. Egy leszerelt izraeli katona vall a fegyveres erők hozzáállásáról és hogy mennyire abszurd a helyzet ott, azt a “Gas The Arabs”, nyílván izraeli zsidók által elkövetett falfirka világosan szimbolizálja.A Welcome to Hebron nagy erejű, jól megszerkesztett alkotás, mely által csöndes szemlélői lehetünk egy megdöbbentő társadalmi helyzetnek.

Tóth Roland 2.70 Ft (aki nem emlékezne: két forint, hetven fillér) című animációs rövidfilmje ugyan technikailag príma, dramaturgiailag egyszerű, mint  a bot és egy rövidfilmtől csattanót várunk el, valamint az is segített volna a filmnek, ha a néhány perces játékidőt észlelhető vágás nélkül oldja meg az alkotó.

Aztán kezdődött végre az élőművészeti előadások, performance-ok sora és gyomrost kaptunk. Nem olyat, hogy fájjon, csak hogy feldühödjünk tőle. Jól mondta szaktársam, hogy aki először jött el ide, az többet nem fog. Persze akkor még én sem számítottam semmi jóra. Vályi Péter valami nagyon sokat képzelhetett a műfajról és valóban igaz, hogy minden belefér… de azért ez sok volt, vagyis kevés. Vagyis semmi. Pár percig zúgtak-búgtak-kattogtak a zajok a lejátszóból és szaktársam megjegyezte poénkodva, hogy lehet, mindjárt lekapcsolják a zajt és megköszönik a figyelmet… És tényleg. Várt ott a tömeg és be lett szopatva, ami nagyszerű társadalomkritikai üzenet, értem én… csak nagyon mérges lettem.

Dénes Imre - Találkozás

Dénes Imre - Találkozás

Nem számítva semmi jóra, és nagyokat kortyolva a borba vártam a következő fellépőt. Dénes Imre talán a nap lejobb, de mindenképpen jól megtervezett performance-a a Találkozás címet viselte. Vörös szőnyegen, törökülésben nő várakozik, szőnyegéhez, két arany színű szalag vezet. A szalagok végén zenélő játékbabák és két sújzó, bejön Dénes gyúrni kezd Vazze’ és tollpihével zsonglőrködik (súly-erő;tollpihe-gyengédség… vagy bármi), néha leesik a földre a rakoncátlan pihen… nem baj, fel lehet dobni újra, ez egy ilyen műfaj. Dénes Imre kifárad, lefekszik, a nő húzni kezdi az arany (lelki)szálakat és magához vonzza a férfit. Az mint oltár előtt, térdepel, áldozatot mutat be, majd végül megérinti a nő és elmegy, magára hagyva a férfit… Teljes átlényegülés egy pillanatnyi találkozásért… ugye-ugye mi mindent megtesz a férfi néha?

Egyfajta átlényegülés, pontosabban megtisztulás volt Kovács István előadásának is a témája. Angyal függ a falon, tükör, vízzel telli lavór. Kovács levágja ruháit, meztelen (aki nem látott addig performance-t, az meglepődhetett… holnap azonban lesz szó egy BMZ nemű illetőről, akit először látva én is meglepődtem, de azóta ismerem a műfajt). Fürödni kezd, majd borotvahabbal keni magát tetőtől-talpig, borotválkozik. Amikkor végez, megtisztulva végre ölelkezhet az angyallal. Csurom művér lesz, majd az angyal alatt átbújik egy fóliakockán és kimegy egy ajtón, amely mögül fényesség szűrődik ki. Megtisztulástörténet, üdvözülés.

Lévay Tibor inkább csak szép, mint érdekes előadással zárja a napot. Szép lány pedálozik szobabicajon, Lévay körbefonja fehér kolbászlufival. A falra mozgóképek egymásba vetítve spirálban, Esztétikus látvány, különösen hogy a lány nagyon aranyos. Aztán mindenkinek jut kolbászlufi és remélem a mellettem helyet foglaló lány még emlékszik a hiénás fiúra.

A fesztiválra minden évben a Kis Zsinagógában kerül sor, ahol nincsenek székek, mindenki földön ül, körbefogva az előadókat. Fent az emeleten teát lehet kérni, becsületkassza van csak. A napi műsor végeztével mindenki átmegy az Egal kult.clubba, legalábbis eddig így volt, most azonban a mellette lévő Egrix adott helyet a zajzenei előadásnak. DJ-k, laptopról zajonganak, ahogy csak tudnak, bevallom én addigra nem voltam jó állapotban, nem mentem le a “koncertterembe”…

Mindazon által az idei élőművészeti fesztivál első napja szerintem elég  jól sikerült és a mai napra is hasonló előadásokat várok, leszámítva  a legelsőt. Ma a filmre nem megyek, de megtudom majd, mit vetítenek… Most azonban búcsúzom barátaim, holnap jelentkezem a mai nap eseményeivel!

Mi a performance?

Vélemény? »

Még nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt szereti: