Alkotó Szándék

december 16, 2009

Szar a fa alá – Asylum DVD-csomag

Filed under: Film — Címkék: , , , , , — norubi @ 12:30 du.

Mindig nagyon nehéz volt kiválasztani az szeretteinkre szabott karácsonyi ajándékot. Régen a DVD-film jó ötletnek tűnt, hiszen minden nemek és korosztálynak megtlálhattuk a egfelelő filmet. Manapság azonban a DVD lemezek olyan szánalmasan olcsóak, hogy a szomszéd nénit sem dobnánk meg vele. Szerencsére azonban még ma is jelennek meg igényes DVD-csomagok, amik nem egy-kettő, de sok esetben 5-6 filmet tartalmaznak. Én magam nagy sci-fi rajongó vagyok, így természetes, hogy megörültem a nem kis szerénytelenséggel csak Sci-fi csomagnak nevezett kiadványgyűjtemény láttán.

Lássuk, milyne filmek találhatóak a csomagban!

100 million BC (100 millió évvel i.e.) Egy elit alakulatot a múltba küldenek. Visszatérnek, de nem egyedül. Ugye, hogy nem kéne alakulatokat küldeni sehová? A film leginkább a Csillagkapu és a Jurassic Park kedvelőinek okozhat hányingert. Pocsékul kinézú nagy dínók és ostoba katonák. Militarista Jurasic Park? Rosszul hangzik, de megjegyezném, hogy akartak egy hasonló koncepcióra élülő epizódot a Spielberg nevével fémjelzett klasszikus sorozatnak is. Szerencsére nem lesz belőle semmi. TRAILER

Alien vs Hunter (Az Alien és a Vadász harva – külön nívódíj a fordítóknak) Bár a cím alapján a film az Alien vs Predator lenyúlása (és valóban) a AVH (kultikus rövidítés) alkotói több kreativitásról tettek tanubizonyságot. Itt nem egy fekete nyáladzó szörny és egy emmberszerű, rovarképű űrvadász viaskodik, hanem egy bazi nagy pók és egy bádogember. Ahány faj él a kozmoszban, az gyilkolja egymást nagy élvezettel. Nem lehet, hogy mégis emberek lapulnak a szörnyálarcok mögött? TRAILER

The Day The Earth Stopped (A nap, amikor a Föld megállt – és nem “amikor megállt a Föld”!) A The Day The Earth Stood Still c. klaszikus sci-fi alapján készült harmatgyenge hollywoodi remake alapján készült (bocs!) mockbuster (később lent) látszólag nem is olyan szar, mint valójában. Óriásrobotos filmből van gagyibb kivitelezésű is, minden esetre ez a film az egyetlen Asylum-kiadás (szintén lent), amely még éppen pályázhat a B-fanok elismerésére. Az Alkonyat c. regény moziverzióját jobban elkúrták szerintem. TRAILER

Terminators (Terminators: Nincs megváltás – gratulálok!) A film természetesen a Teminator lenyúlása, de ennél többet nyújt: óriási űrcsata is van benne. Sajnos ez a “plusz” nem segít sokat – ez a film az Asylum legkevésbé nézhető darabja (bár talán holtversenyben van az I Am Omegával), nekem speciel a trailer is fájt. TRAILER

Uiversal Soldiers (Tökéletes katonák) Megtévesztő a cím, ez ugyanis nem annyira a klasszikus Tökéletes katona utánzása, mint inkább szintén a Terminátor filmeké. Embernek kinéző robotok ölnek embereket. Amint persze melegszik a helyzet, a robotokról leég a bőr és lám csak, az organikus bőr alatt fémváz lapul. Trailer helyet egy codálatos jelenet a filmből.

ASYLUM studio

Az Asylum studio egy amerikai filmstúdio és kiadó vállalat, amely alacsony költségvetésű filmek (azonnal DVD-re történő) megjelentetésére szakosodott. Filmjeik egytől egyig népszerű tömegfilmek címét és alapmotívumait veszik át. Ezeket az alkotásokat “mockbustereknek” nevezik, ami “hamis blockbustert” jelent, tehát a kultklasszis filmek lenyúlása teljesen nyíltan zajlik és nem kevés rajongót vonz magához! A studio tevékenysége tulajdonképpen fricska a teljes mértékben elüzletiesedett amerikai filmművészetnek, a fogyasztói társadalom görbetükre. Olyan filmek estek áldozatul az Asylum embereinek, mint a Legenda vagyok, a Cloverfield, számos népszerá slasher és – akármilyen hihetetlen – az Amerikai Pite és a High School Musival is! A studio honlapján számos hír és információ megjelenik nem csak az újabb mockbusterekkel kapcsolatban, de a B-kultúra fontosabb eseményeit érintve is – a rajongókat mintegy “jelképesen lekezelő” stílusban.

Hiába rémlik fel azonban társadalomnevelés a horizonton, az Asylum studio törekvése aligha nemesebb az A-kategóriás kiadókénál. Filmjei pedig egytől-egyik nézhetetlenek.

Azért én szemmel tatom továbbra is a studio körüli fejleményeket. Karácsonyra viszont más ajándékot nézek.

A mockbusterek listája (pirossal aláhúzva a számomra legmegböbbentőbb címek):

13 hozzászólás »

 1. Ezeket sorba állítanám és tömegsírba velük. Undorító dolog elárasztani a boltokat ilyen szarokkal. És még van pofájuk a jó filmeket utánozni na meg a címeket is lenyúlni.
  De hát ha nem lenne annyi hülye aki ezeket megveszi akkor biztos nem gyártanák…

  hozzászólás Szerző: Cserno Béla — december 31, 2009 @ 10:25 de.

 2. Kemény szavak… de sok igazság van bennük. Én magam nem bánom, ha valaki a Transmorfers helyett a transmorferst veszi meg, mindkettőt megérdemli. Én személy szeint, inkább a kis költségvetésű, de igényes filmekre figyelek oda. Ilyen pl. a District 9, vagy a Paranormal Activity.

  hozzászólás Szerző: norubi — december 31, 2009 @ 12:56 du.

 3. Én általában amelyik filmet elkezdem azt végig is nézem. A 10.000 BC-nek adtam egy esélyt, letöltöttem. Először mindig letöltök és ha tetszik, megveszem. Kiírom DVD-re beteszem a lejátszóba. Nem hazudok, kb. 10 percig ment a film (lehet most sokat mondtam) és zavaromban nem tudtam, hogy most mit csináljak, mert éreztem, hogy a mű és én nem fogunk kijönni egymással. Kicsit vergődtem a fotelben, mert nem akartam elhinni, hogy ilyen legalja filmek is készülnek, majd döntöttem és kikaptam a lejátszóból, nehogy baja essen. Az egy dolog, hogy ezeknek a filmeknek gagyik a szgépes effektjeik, azt is lenyelem, hogy koppintások, de hogy a színészek, a kameramozgás és minden más ilyen szörnyen FOS, hát az már sok volt. Fogtam a lemezt és kidobtam! Dühös voltam és sajnáltam, hogy most emiatt tönkretettem egy DVD-t (nem szoktam sajnálni, ha 1-1 tönkrevágódik, de ez most más volt), mert komolyan mondom 25Ft-ot nem ér a film. A többi sem. Ingyen nem kellene. Rituálisan égetném el az összeset. A slusz poén az egészben az, hogy a DVD borítóik nagyon jól sikerültek 😀

  hozzászólás Szerző: Vash — január 10, 2010 @ 12:29 du.

  • Az elején nem egészen világos, hogy a Roland Emmerrich féle 10000 BC-ről beszélsz-e vagy az Asylumos 10 million BC-ről. Úgy hiszem, elírtad a címet, de ha nem, én akkor is kész vagyok egyet érteni.:D Az Asylum filmjei egészen jó marketinget kapnak, a honlapjuk például szerintem lenyűgöző. Valóban nehezen nézhető filmekről van szó és igazából tényleg nem érdemes rájuk időt szentelni. Érdekes azonban a helyük a pop-kultúrában, ezért foglalkozok velük (ez nem azt jelenti, hogy egyet is végig tudtam nézni). Nézek néha más ZS-kategóriás filmeket is. Néha nagyon aranyosak. 😀 Viszont nem értek egyet azokkal a fanatikusokkal, akik szándékosan rossz filmeket ugrálnak körbe és hosszú távon életben tartják a “kultuszt”. Szerintem az “annyira szar, hogy már jó” felfogás nem csak hibás, de ártalmas is. Nem rajongok a klasszikus thrash-kultúráért sem, nem tartom többre az Asylum-jelenségnél.

   hozzászólás Szerző: norubi — január 11, 2010 @ 9:20 de.

 4. Vicces a bekezdés, olcsóó??? És hol? És van egy pár elírásod is!! A Blog jó lenne ha többet dolgoznál rajta, ugyis annyi szabad időd van, ha net elött vagy, (valami helyett) használhatnád a blog fejlesztését is!
  Jah és egy kérdés? Miért van 60 blogod (képletesen ) ha ezek közül van a mire jóideje fel sem lépsz! Feleslegeges csak, na de ez nem ide tartozik! Mindenesetre a postot nem olvastam végig de a vége is biztos jó!
  És a helyesírás nem kötöszködés, épitő célzatt írodott, én nem tudok jól, helyesen írni, de Te mivel “író” lennél ajánlatos figyelned a kissebb elírásokra is!!

  Üdvözlettel egy Exbarát, aki erre tévedt:)

  hozzászólás Szerző: Angiee — január 10, 2010 @ 11:42 du.

  • A DVD-csomag? Elég olcsó. Olyak 2000 Ft és én a dvdfutar.hu-n találtam meg. Ebben a posztban sok elírás van. Általában még azután is javítgatni szoktam a cikkeket, miután publikáltam őket. De ez a poszt annyira nem szívem csücske, hogy többet foglalkozzak vele. Szerencsére a téma többeket érdekel. Lassan fejlesztgetem a blogot. A kinézet sajnos marad, mert még ez a legjobb szerintem és szép nagy szövegtestet enged meg.
   Valóban sok blogom van, de amit én sem látogatok, azt te miért? 😀 Ezek elvetélt vagy ideiglenesen jegelt projectek. A helyesírásomon pedig igyekszek javítani. Nem vagyok író amúgy.:)

   Ajjaj Exbarát?:D Hát akkor hamarosan újra felveszem veled a kapcsolatot. Közönöm, hogy olvastál!:)

   hozzászólás Szerző: norubi — január 11, 2010 @ 9:30 de.

 5. Valóban elírtam. Természetesen a 100 Million BC-re gondoltam 🙂

  hozzászólás Szerző: Vash — január 11, 2010 @ 10:56 de.

 6. Jaj, sajnos nekem is volt alkalmam találkozni a stúdióval, de szerencsére csak egyetlen alkotásukkal. Anyukám akart meglepni az Alien vs. Predator DVD-jével, de nem figyelt oda és helyette az Alien vs. Huntert hozta haza. Ráadásul először nekem sem tűnt fel a különbség, mert a boritó is megszólalásik hasonlított az eredetire, csak közelről tűntek föl a különbségek. Végül csak azért is végignéztük, de soha többé! Egyetlen jó poén volt benne a legvégén, amikor kiderül, hogy szegény “hunter” nem is annyira idegen. XD Szerintem a stúdió épp az ilyen emberekere hajt, akik elnézik a filmet, és azt hiszik, hogy az eredetit veszik, meg, holott nem. Mindenesetre tanulságos volt.

  hozzászólás Szerző: Agaver — január 12, 2010 @ 8:54 de.

  • Akkor már azt is tudjuk, hogy a címvlasztások valóban hatásosak.:D Biztos, hogy arra is hajt a stúdió, hogy sokan eltévesszék a filmet, de sokan tisztában vannak az Asylum filmek “mockbuster jellegével is.

   Elég népszerű leztt ez a téma.:D

   Anyukádnak több szerencsét legközelebb! 🙂

   hozzászólás Szerző: norubi — január 12, 2010 @ 11:11 de.

   • Ó, azóta nem mer egyedül DVD-t venni. 🙂 És igenis lehet szinte nula költségvetésből jó filmet csinálni!

    hozzászólás Szerző: Agaver — január 12, 2010 @ 7:50 du.

   • AZ nem kifejezés, hogy lehet. Lásd: Paranormal Activity és Amerikában a District 9 is kis költségvetésűnek számít. Utóbbi alkotója most új sci-fit rendez, és teljesen szabad kezet kapott. Szóval el sem kell adnod magad az ördögnek. Tehetségesnek kell lenni.

    hozzászólás Szerző: norubi — január 13, 2010 @ 8:42 de.

 7. Szerintem aki ócsárolja ezeket a filmeket nem érti a humort…
  Szinte biztos, hogy ezeket a filmeket ők maguk sem gondolták komolyan, én és nagyon sok barátom, ismerősöm jókat derülünk ezeken a nevetséges hulladékokon, lassan kezdi ugyanis az Asylum utólérni a már-már klasszikusoknak számító sikerfilmeket (színvonal tekintetében), mint például: Hullajó, Kárhozottak királynője vagy mondjuk egy új gyöngyszem a Leszbikus vámpírok gyilkosai.
  Ezek mellett a Mega python vs. gatoroid kifejezetten izgalmas – szeintem… 🙂

  hozzászólás Szerző: Blant — július 25, 2011 @ 12:35 du.

 8. ha neked annyira kifejezetten izgalmas te papagáj akkor sok szerencsét hozzá, fasza az izlésed boby, gratulálok, ha ez csak poén akkor miért nem csinálnak egyszer jót??????? csak egyszer hogy meg mutassák ilyet is tudunk csak nem akarunk:) ugyan már

  hozzászólás Szerző: tko — január 27, 2012 @ 1:22 du.


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt szereti: