Alkotó Szándék

január 19, 2010

A linktárról bővebben

Filed under: Webkult — Címkék: , — norubi @ 8:21 de.

2009 utolsó napjaiban gondolkodtam el, hogy hogyan tovább. Mit is kellene kezdenem a bloggal? Tulajdonképpen csak sűrűbben kellene frissítenem, és ezt igyekszem is véghez vinni. Kicsit a blog arculatán is változtatnék, de sajnos a jelenlegi kinézetnél én nem találtam jobbat. Ennek elég széles  a szövegteste, nem túl díszes, de hangulatos. Új bemutatkozó szöveget tervezek, amiből az olvasó számára azonnal kiderül, hogy milyen helyen is jár, miről olvashat a blogon. Áttekinthetőbbé tettem a linktárat, egyértelmű kategóriákba soroltam minden linket és most részletesen is bemutatom ezeket az oldalakat, mindegyik megér egy misét ugyanis.

Animés blogok – Bár jómagam nem vagyok fanatikus anime-rajongó, kedvelem a japán rajzfilmeket/képregényeket, így több ilyen témájú blogot és honlapot is rendszeresen látogatok.

Dreams in the DesertSzárnyaslány blogja. Kakukktojás, valójában nem animés-blog, hanem ego-blog. Szárnyaslánnyal régen ismerkedtem meg egy amatőr irodalmi portálon, de sajnos mára megszakadt a kapcsolatunk. Korábban szép novellákat írt, amik miatt felfigyeltem rá, a blogján azonban viszonylag kevés novella van és utóbbi időben anime-ajánló sem akad. Akit érdekelnek a webes naplók, azok látogassák meg a Dreams in the Desert blogot.

Kayama anime blogja – Az animékkel foglalkozó blogoknak speciális sajátosságaik vannak az anime-fan szubkultúrára jellemző értékelési szempontokkal. Ajánlók és kritikák mellett gyakoriak a szezonális visszatekintők és a következő szezonra tett prognózisok. Ebben a körben elfogadott, hogy a blogger szubjektív megítélése alapján részesít előnyben egyes sorozatokat, míg másokkal nem foglalkozik. Az ilyen blogoknak tipikus  példája Kayama oldala. Én magam élvezettel olvasom az új és új cikkeket. A blog áttekinthető, bár elég kusza kategória-rendszere van.

Leara blogjaLeara animés blogja tulajdonképpen igen hasonló az előzőhöz. Valamivel áttekinthetőbb a cikkek kategorizálása. Lazább koncepcióra épül, ajánlók és kritikák mellett gyakoriak a hírek, érdekességek is és örvendetes, hogy Leara nem csak az animévell, de más médiumokkal (élőszereplős filmekkel, könyvekkel) is foglalkozik.

Inaktív blogok – Bizony sok blog életében eljön az az idő, amikor be kell zárni a kapukat. Más blogok egyszerűen magukra maradnak és a tulajdonos nem foglalkozik velük hosszú ideig. Utóbbiak esetében bármikor megtörténhet a nagy feltámadás, míg előbbiekkel kapcsolatban csak remélhetjük, hogy egyszer visszatérnek. Egy blog akkor is bekerülhet ebbe  a kategóriába, ha az alkotó priváttá teszi, lekódolja azt. Ennek nyílván jó oka van, de akkor sem tudunk vele mit kezdeni. A link kint marad minden esetben, de nem véglegesen.

A világ jobb alsó sarka – Egyik kedvenc blogom volt, mely az új-zélandi kultúráról tudósított rendszeresen. Már elég régen Privát, így bekerült ebbe a kategóriába. Ez nem elmarasztalás, a elzárkózásnak bizonyosan jó okai vannak.

Prüdblogzin – Bár a blog politikai, közéleti témákkal is foglalkozik (ami a legkisebb mértékben sem illesztkedik az Alkotó Szándék profiljába), de elég érdekes beszámolókat tartalmaz szubkultúrális eseményekről. Sajnos amióta én ismerem, nem frissült, így inaktívnak ítéltetett. Reméljük hamar változik  a helyzet.

Entendez – A nagyon tetszetős, és könnyed, szórakoztató cikkeket publikáló blog sajnos bezárt, a régi cikkek elolvasása azonban erősen javallott. Én nagyon kedveltem ezt a kis kultur-blogot.

Irodalom – Ebbe a kategóriába fikciós blogok, blogregények, írói, alkotói oldalak, esetleg írástechnikával foglalkozó blogok kerülnek majd.

Időtlen út – Ez az én fikciós blogom, később még lesz róla szó. Most egyelőre pihen, de már három fejezetét tartalmazza egy igen különös regénynek. Aki kíváncsi rá, mi lakozik a kis beteg lelkemben és még jól is szórakozna, az látogassa meg. Én magam szívből adom át az olvasóknak ezt a blogregényt és szeretettel várom alkotó szellemű egyének jelentkezését.

Láncvilág – Erről a blogregényről már részletesen volt szó, így nem mutatom be újból. Sci-fi blogregény.

Szlobodnik Gábor írói oldala – A Bizonytalanság börtönében írójának saját oldala, hírekkel, novellákkal. Ha minden igaz, Gábor hamarosan novellás kötettel jelentkezik. Bár rég nincs új információ, majd rákérdezek.

Tiszta Folt – Ismerősöm zseniális, művészi, elgondolkodtató blogja. Nagyon nem tudom leírni, milyen ez. Egyszerűen látni kell. Talán hamarosan írok is róla bővebben, mert igazán lenyűgöző. Érzékeny lelkűeknek kötelező.

Megszálló Tőzike – Csodás hölgyismerősöm blogját is bemutattam már. Kreatív ego-blog és alkotói blog egyben. Nagyszerű versek, érdekes gondolatok. Tőzike egy másik blogot is fenntart, később írok is róla. De hogy azt melyik kategóriába sorolom meg, arról még fogalmam sincs.

Vérfarkas – Ez eredetileg egy dark-fantasy blogregény lett volna, de már inaktív és hamarosan át is kerül  a megfelelő kategóriába. Majd megkérdezem Agaver ismerősöm, mivel ügyködik mostanság és miért halt el a Vérfarkas-projekt.

Könyv – Könyves blogok.

Lord Peti könyvnaplója – Több száz könyves blog lehet magyarországon, így sokaknak elege lehet belőle. Én magam szívesen olvasgatok ilyeneket, ami azért furcsa, mert általában kritikák nem befolyásolnak abban, hogy mit olvasok el. Talán magáért a kritika műfajáért vagyok oda. Lord Peti mindent elolvas, így igazán széles olvasói kört érdekelhet. Jellemzőek a populáris, zsáner-regények, de ismeretterjezstő munkákról és filmekről is találunk itt cikket.

Peti Bácsi bizarr kiskönyvtáraPeti Bácsi szigorúbb tematika alapján válogatja vizsgálatainak tárgyát, a “bizarr irodalom” kategóriába tartozó művek listája azonban még mindig elég terjedelmes ahhoz, hogy sokakat érdekeljen. A minőségre finnyásabb olvasóknak ajánlott és nem árt ha nem vagyunk prűdek annyira, hogy egy-egy szitokszó zavarjon minket. Hiába, no… az egészen komoly könyv- és filmkritikákban is megjelenik néha a szar kifejezés. Akármennyire alpári ugyanis, egészen konkrét definíciója van és kevés kifejezőbb szinonímája.

Sci-fi könyvek – Nem a legjobb könyves blog, csak tematikája miatt választottam. Inkább megjelenésekről tájékoztató, informatív blog.

Kultúra – Általánosan a kultúrával foglalkozó blogok. Lehet itt minden. Könyv- és filmkritika, ajánló, hír, érdekesség, de gyakoriak a kultúrális jelenségekről való értekezések, elmélkedések.

Barok Eszter blogja -Régen agyon-dícsértem és semmit nem változott a véleményem. Kiváló érzékkel kiválasztott témákat feldolgozó kultur-blog, profi web-zsurnalizmus. Igen érzékeny a társadalmi jelenségekre, néha talán túlságosan is. Tetszetős, szórakoztató és komoly egybem. Példaértékű blog.

Fekete könyv – Rövid, de velős gondolatok hagyományról és modernségről. Nem árt ha az ember fogékony az elvont gondolkodásra, de nem úgy analizálja a dolgokat, hogy szétszedi őket… kézbevenni, körbeforgatni, érezni – ez a kulcsa a Fekete könyv általl vizsgált világnak.

Helen Bereg oldala – Írói oldal, amatőr alkotói közösség egyben, pályázat-figyeléssel és érdekes, játékokkal. Aki a klasszikus, érzelmes művésziség híve, az itt kellemesen érezheti magát. Semmi destruktív modernség, experimentalizmus, csak ősi, kőbe vésett értékek.

Vash kuckója – Univerzális kultur-blog, az igényesebb fajtából, gyakori szarkasztikus társadalom-kritikával. A cikkekből azért kiviláglik a két alkotó érdeklődési köre, gyakoriak a LOST-váró cikkek és jellemzőek az anime-témába vágó hírek, érdekességek is. Dragon Ball- és Phillip K. Dick-fanok egyaránt jól érezhetik itt magukat.

Mozi/Tv – Egészestés filmek és sorozatok

Az 5. faj – Teljesen önös érdekből raktam ki ezt a blogot, ugyanis nagy Csillagkapu-fan vagyok. Fanyalgóknak jelzem: a következő cikk a Stargate sorozatról fog szólni. Az 5. faj blogon a legújabb és eljövendő epizódokkal kapcsolatos hírek, érdekességek jelennek meg, első kézből!

Művészet – Képzőművészetről szóló blogok, alkotói műhelyek oldalai

Kiss művészeti műhely – A Kiss művészpáros oldaláról is vlt már szó korábban. A hagyományokhoz ragaszkodó, de a meglévő motívumokhoz merészen nyúló alkotók igazán szép kézműves munkái és festményei kapnak itt helyet, valamint érdeklődni lehet a kiállításokkal kapcsolatban.

Hát egyelőre ennyi. A linkek száma idővel gyarapodni fog, de minden új link érkezésekor részletesen is bemutatom majd az adott oldalt. Ha valaki szeretné itt bemutatni saját blogját, akkor szívesen állok a rendelkezésére, persze a blog témájának érintenie kell az Alkotó Szándék koncepcióját. Azok, akik bekerülnek a linktárba, számathatnak rá, hogy tevékenységükre folyamatosan felhívom az olvasók figyelmét. Korábban biztosan sokan észrevették, a BARÁTOK AKTIVITÁSA menüpontot, amely ugyan eltűnt, de hamarosan új formában jelenik majd meg. Ez az oldal tulajdonképpen azért született meg, hogy felhívja a figyelmet a kreatív törekvésekre, az emberekben lakozó Alkotó Szándékra.

Következik: 2009-ben a kultikus sci-fi sorozat új generációjával jelentkezetek a Csillagkapu alkotói. A Universe jött, látták, és győzött… eddig legalábbis úgy tűnik.

5 hozzászólás »

 1. Heló!
  Egyre jobb a blogod, de komolyan! A kategorizálás is nagyon a helyén lesz/van, átlátható és jól felépített kis blog, remélem egyszer az én bolgom is ilyen rendszeres lesz, csak ez a lustaság ne lenne, szóval példa értékű blogod van, gratulálok:)!

  hozzászólás Szerző: elfeledett — január 23, 2010 @ 11:00 de.

 2. Ó nagyon köszönöm az elismerést! 🙂 Pedig hát én igazán lusta vagyok és sokkal jobb blogokat is találni! 🙂
  Egyébként megtaláltam az Elfeledett világ blogodat és hamarosan tüzetesebben is megvizsgálom, hiszen profilba vág. Ami először szembe tűnt, hogy semmi nem derül ki rólad a blogon. Célszerű lehet egy Rólam menüpont vagy ilyesmi. Ez amúgy nálam is hiányosság, de pótolni fogom.:)
  Még egyszer köszönöm!

  hozzászólás Szerző: norubi — január 23, 2010 @ 2:43 du.

 3. Hello Norubi!

  Csak gondoltam jelzem, hogy időnként én is felnézek ide a blogodra. 🙂 Egyébként köszi, hogy kitetted a honlapom linkjét, illetve hogy írtál is róla pár sort! Valóban rég volt nálam frissítés, ennek az a fő oka, hogy jelenleg nincs honlapszerkesztő-programom (egy vírus miatt mindent le kellett törölni nemrég, a program pedig nem volt kiírva semmire), és anélkül kicsit nehéz… 🙂 De majd igyekszem, és természetesen én is beteszlkek téged a linktárba (úgy értem a blogodat :-D).
  Még annyit, hogy a bemutatódban említett novelláskötetről egy ideje már lemondtam, inkább olyasmi könyvekre lehet számítani tőlem a jövőben, mint amilyen a Bizonytalanságf börtönében – úgy érzem ebben a műfajban maradandóbbat tudok alkotni 🙂

  hozzászólás Szerző: Szlobodnik Gábor — január 23, 2010 @ 5:09 du.

 4. Az lemaradt, hogy a blog szerintem is egyre jobb (rendszeresen olvasom én is :)).
  További minden jót, és hajrá, ami az írást illeti! 🙂

  hozzászólás Szerző: Szlobodnik Gábor — január 23, 2010 @ 5:15 du.

 5. Köszönöm neked is az elismerést! 🙂 Ami íz írást (mármint fikcióírást9 illeti, azzal vannak gondok nálam.:(

  A Bizonytalanság börtönében igen jól sikerült, így tiszteletben tartom döntésedet. 🙂 Jó munkát kívánok é olvasóimmal is megismertetem majd a fejleményeket.

  A blog épül, szépül. Köszönök minden támogatást!

  hozzászólás Szerző: norubi — január 23, 2010 @ 5:48 du.


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt szereti: