Alkotó Szándék

március 3, 2009

Kiss Ervin és Kiss Ráhel művészete

Filed under: Alkotó — Címkék: , , , , , , — norubi @ 7:39 de.

CMNem sok idő telt el Megszálló Tőzike bemutatása óta, máris újabb alkotói profilrajzot adok át olvasóimnak, ezúttal két művész bemutatásával. Különbség a Tori-cikkhez viszonyítva, hogy ezúttal alig ismerem a szóban forgó két művészt. Munkáikra, pontosabban alkotói blogjukra, itt bukkantam rá, a korábban már bemutatott címkeszörfözés módszerrel.

A Kiss Művészeti Műhely 1996-ban kezdte működését.   A képzőművészet területén festészettel, grafikával, szobrászattal, a kézművességen belül kerámiával foglalkoznak. Kiss Ráhel és Kiss Ervin munkái közös műhelyben készülnek és közös gondolatmenet mentén haladnak. Visszanyúlnak  a hagyományos, népi motívumokhoz, de mindenkor szem előtt tartják az alkotói szabadságot, így modern elemeket is használnak.

Kiss Ráhel grafikáin az erdő fái ágaikkal, mint agysejtek csápjai, összefonódnak. Minden mindennel kapcsolatban van, az áthatolhatatlan vadon, a természet örök érvényű rendjét sugározza. A fák szürreális hálózatot alkotnak, gyökerük, nem a földbe fúródnak, összenőnek azzal, egyek vele.

Más képeken nyomasztó, de gyönyörű, fekete szecesszió… Tökéletes női testeket fonnak körbe erővonalak, növénymintázatok.

A művésznő kerámia-munkái hol antik, hol afrikai törzsi, máskor magyar népi stílusokat idéznek. Egyik legérdekesebb szobra a Férfi-Nő szobor… absztrakt Jin és Jang, őskettősség.

Kiss Ervin grafikái karcos, nyomasztó képek. A művész kegyetlen vonalakkal metszi ki a fehér lapból az alakokat. Nincs túlmagyarázás, nincs vezérfonál. Sötét impressziói, szürreális álomjelenetei épp oly elgondolkodtatóak, mint szétzilált, színes rajza.

Magyarországon több helyütt megtekinthetőek munkáik és nem régen egy internetes oldal is szolgál az érdeklődők tájékoztatásául, galériákkal, elérhetőségekkel.  Mindenkinek nagy szívvel ajánlom  a figyelmébe ezt az igazán igényes művészeti műhelyt.

http://kissrahel.wordpress.com/

kiss

4 hozzászólás »

 1. Ez a címkeszörfölős módszer nem is rossz. 🙂 Már ha mindenféle érdekes blogot talál az ember, amint itt a mellékelt ábra mutatja!

  hozzászólás Szerző: barok.eszter — március 4, 2009 @ 9:24 de.

 2. Bizony igen hasznos funkció, bár elég pontatlan a kereső rendszer és sok a számomra érdektelen poszt. De néha ráakadhat az ember olyan gyöngyszemekre, mint a Te blogod. Vagy Te magad. 🙂

  hozzászólás Szerző: norubi — március 4, 2009 @ 12:09 du.

 3. hát ez mi?

  hozzászólás Szerző: baróti — július 12, 2009 @ 8:21 de.

 4. Kedves Baróti!

  Nem tudom, mire vonatkozik a kérdésed. A cikk Kiss Ervin és Kiss Ráhel művészetéről szól, a képen pedig két zergéhez, vagy antilophoz hasonló állat látható, bár aligha hiszem, hogy a műélvezethez rendszertani besorolás kellene.

  Remélem, választ kaptál kérdésedre! Ha nem, akkor kérlek, pontosítsd!

  hozzászólás Szerző: norubi — július 13, 2009 @ 5:42 de.


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt szereti: